Περιγραφή έργου
Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ως φαινόμενο επί δεκαετίες, σε διεθνές και εθνικό επίπεδο. Πρόσφατα, όμως, οι επιπτώσεις της και τα ρίσκα και κίνδυνοι που συνδέονται με αυτήν (αύξηση της θερμοκρασίας, πλημμύρες, πυρκαγιές, ακραία φαινόμενα κ.α.) παρουσιάζονται με αυξημένη συχνότητα και ένταση. Διαμορφώνεται, έτσι, ένα ολοένα και πιο ασταθές περιβάλλον για τα φυσικά και αστικά οικοσυστήματα, τους παραγωγικούς τομείς, τις οικονομίες, και τελικά τις κοινωνίες. Στην Ελλάδα, παρά την αυξανόμενη συχνότητα και πυκνότητα τα τελευταία χρόνια των φαινομένων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, μεγάλο μέρος των παραγωγικών και οικονομικών υποκειμένων παρουσιάζουν χαμηλή επίγνωση αυτής και των δυνητικών επιπτώσεών της, αλλά και χαμηλό βαθμό ετοιμότητας για τη διαχείριση αυτών. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), που αποτελούν τον κύριο τύπο οργάνωσης της οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά, η ετοιμότητα και ανθεκτικότητα των ΜμΕ απέναντι στην κλιματική αλλαγή αποτελεί αναγκαία συνθήκη όχι μόνο για την προσαρμογή και το μετριασμό των επιπτώσεών της, αλλά και για τη βιώσιμη και αποδοτική λειτουργία των επιχειρήσεων στο μακροχρόνιο διάστημα. Εκκινώντας από τις παραπάνω διαπιστώσεις, το ερευνητικό έργο CLIMARESME επιχειρεί να εξετάσει το βαθμό ανθεκτικότητας των Ελληνικών ΜμΕ απέναντι στην κλιματική αλλαγή, και να καταδείξει πώς η έννοια της ανθεκτικότητας και η κατανόηση και παρακολούθησή της συνδέεται με την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, το μετριασμό των επιπτώσεων και τη μακροπρόθεσμη θωράκιση των επιχειρήσεων.
Σκοποί – Στόχοι
Στόχος 1 (Σ1): Ανάπτυξη πλαισίου κατανόησης και διερεύνησης της ανθεκτικότητας των ΜμΕ απέναντι στην κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της Ανάπτυξη ολοκληρωμένου εννοιολογικού πλαισίου για την κατανόηση της ανθεκτικότητας απέναντι στην κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της, και τη διερεύνηση των προσδιοριστικών παραγόντων και επιδράσεών της. Επιπλέον, ανάπτυξη και παρουσίαση διαγνωστικού εργαλείου ποσοτικής εκτίμησης και παρακολούθησης της ανθεκτικότητας των ΜμΕ απέναντι στην κλιματική αλλαγή και τις επιδράσεις της.
Στόχος 2 (Σ2): Παραγωγή πρωτότυπων ερευνητικών αποτελεσμάτων και αξιοποίησή τους για εξαγωγή θεωρητικά και εμπειρικά χρήσιμων συμπερασμάτων και προεκτάσεων Διεξαγωγή εμπειρικής έρευνας σε σημαντικό δείγμα Ελληνικών ΜμΕ, διερεύνηση σχέσεων και επιδράσεων και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων για τη δημιουργία και διάδοση νέας επιστημονικής γνώσης, αλλά και για την εξαγωγή συμπερασμάτων που παρουσιάζουν τόσο θεωρητικό όσο και πρακτικό ενδιαφέρον και χρησιμότητα.
Στόχος 3 (Σ3): Ανάδειξη βέλτιστων στρατηγικών, πρακτικών και δράσεων για την ανάπτυξη, διατήρηση και ενίσχυση της ανθεκτικότητας Στόχο του έργου αποτελεί η δημιουργία αξίας για τις Ελληνικές ΜμΕ, μέσα από τον εντοπισμό και την ανάδειξη επιχειρησιακών στρατηγικών, επιχειρηματικών μοντέλων και πρακτικών που συμβάλλουν στην οικοδόμηση και μακροχρόνια διατήρηση ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή.
Στόχος 4 (Σ4): Διάχυση των αποτελεσμάτων σε ενδιαφερόμενα μέρη και αξιοποίησή τους στη χάραξη δημόσιων πολιτικών To έργο αποσκοπεί στη μέγιστη δυνατή διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων και συμπερασμάτων, και στη σύνδεσή τους με παρεμβάσεις βελτίωσης των ασκούμενων δημόσιων πολιτικών στο αντικείμενο